Borrelia & TBE i Media

Borrelia & TBE i media

Blekinge blir testområde för världens första vaccin mot borrelia


  • Blekinge får en viktig roll när det första vaccinet mot fästingsjukdomen borrelia nu ska testas.
  • Under ett år ska läkemedejätten Pfizers vaccin testas i sex europeiska länder – i Sverige blir Jämjö och Rödeby testplatser.
  • "Det finns många varianter i olika delar av världen, därför har det varit svårt att ta fram ett vaccin", säger professor Johan Sanmartin Beglund på Blekinge tekniska högskola, som har varit med och tagit fram vaccinet.


Läs mer här 

Christer fick TBE av fästing: "Du kommer aldrig förlåta dig själv att du inte vaccinerade dig"


Christer Asplund födde upp hästar, tills han en dag fick TBE av ett fästingbett. Idag kan han knappt koka kaffe. Han uppmanar alla att vaccinera sig.


Kolla här

Explosionsartad ökning av borrelia i Stockholm


Antalet personer som vårdas för borrelia har på ett års tid ökat markant, närmare bestämt med 60 procent. Det visar siffror från Regionen, som Mitt i tagit del av.


Läs mer här

Lång kamp för

rätt diagnos


Trötthet, yrsel värk och andningsproblem har följt Monika Holm i mer än 30 år. Hon har sökt läkarvård åtskilliga gånger, men först i Tyskland fick hon diagnosen borrelia.


En rullstol står hopfälld bredvid trappan som leder upp till Monika Holms lägenhet i centrala Ystad. Den behövs fortfarande ibland, men inte alls i samma omfattning som för några år sedan. Då fick Monika Holm bo hos sin mamma, hon var för sjuk för att klara sig ensam.


– Jag har kvar flera symtom men jag har perioder då jag känner mig betydligt bättre jämfört med innan. Nu kan jag ta promenader, tidigare var mitt liv väldigt instängt, säger Monika Holm.


Läs mer här

Fästingvirus muterar – blir mer aggressivt


Större variation i arvsmassan gör TBE-viruset mer aggressivt. En instabil RNA-sekvens i arvsmassan gör att viruset muterar. Det visar de två Örebroforskarna Magnus Johansson och Naveed Asghar, som kartlägger TBE-virusets arvsmassa


– Bakterier är ofta enklare att behandla. Virus interagerar med värden och lär sig snabbt att ta sig runt de hinder vi lägger i vägen, säger Magnus Johansson, forskare i medicin vid Örebro universitet, som arbetar med molekylär och cellbiologisk TBE-forskning.


Läs mer här:

New Lyme Codes 

The ICD-11, published by the World Health Organization, provides health professionals around the world with common codes for disease diagnoses.


The latest edition includes new Lyme-related codes that address recurring and chronic complications that were dismissed in the past, as well as reflecting our increased knowledge of Lyme, such as how it can be passed congenitally from mother to child. Learn more in this YouTube video, where Kristina Bauer from the Texas Lyme Alliance interviews Jenna Luche-Thayer—the Lyme disease advocate whose contributions helped make these changes possible.


Läs mer här

Göran blev biten av fästing – då slogs hans liv i spillror


En sommarnatt för femton år sedan vaknade den då 30-åriga Göran Johannesson av en svår huvudvärk. Han tog två tabletter och somnade om. Det är det sista han minns. Sedan dess lever han med en hjärntrötthet som varje dag begränsar hans liv.

I klippet hör du Göran berätta om hur fästingbettet påverkat hans liv.

Göran Johannesson arbetade som säljare inom dagligvaruhandeln. Han levde med fru och barn i ett villaområde. Men en natt för femton år sedan förändrades allt – efter ett fästingbett.

– Jag vaknade av att jag hade sådan huvudvärk att jag knappt visste var jag skulle ta vägen, säger Göran Johannesson.


Läs mer här

4-åriga Elsa drabbades av TBE: "Aldrig kul att se sitt barn må dåligt"


TBE sprids av fästingar och kan leda till mycket svåra symptom.

4-åriga Elsa Grape missade vaccination och fick svåra symptom som hög feber, kräkningar och ljuskänslighet.

Mamma Linda och pappa Thommy stod helt maktlösa och trots att det nu gått ett år är dottern fortfarande inte återställd.

– Det är aldrig kul att se sitt barn må dåligt, säger pappa Thommy Grape till Hälsoliv.


Läs mer här:

Journalisten Svante Lidén fick TBE



Det var ingen krigssituation ute i världen, ingen jordbävning, ingen översvämnings-katastrof som fick den världsvane journalisten Svante Lidén på fall. Det var ett litet farligt kryp, ibland knappt synligt för blotta ögat. En svensk fästing.


Svante Lidén, erfaren reporter på Aftonbladet, har rest över jordklotet oräkneliga gånger. Han har träffat förre FN-chefen Kofi Annan, Sylvester Stallone och Roger Moore för att nämna några celebriteter. Han har flugit i stridsflygplan och åkt stridsvagn och han har autograf från Buzz Aldrin, den andre astronauten på månen.


Det har alltid varit fart och fläkt kring Svante och han har levt ett spännande liv. Men för snart fyra år sedan tvingades han lägga i en lägre växel. Orsaken var TBE, fästingburen hjärninflammation, som varje år drabbar ett par hundra svenskar. Hos de flesta läker sjukdomen ut av sig själv men för några, som i Svantes fall, blir symtomen mycket allvarliga.


Läs mer här:

Kontakt: foreningen@borrelia-tbe.se

Copyright @ All Rights Reserved

Fördubbling av TBE-fall hittills i år: ”Generellt ökar fästingarna”


I slutet av juni 2020 hade 31 personer smittats med TBE genom fästingbett. I år har antalet fördubblats.

– Rent generellt ökar fästingarna, det är ingen tvekan om det, säger fästingexperten Lars Lundqvist.


Läs mer här

Blev biten av fästing – fortfarande sjuk sex år senare


2015 blev Jakobsbergsbon Thomas Nyborg svårt sjuk efter ett fästingbett. Sex år senare är han fortfarande sjukskriven. Nu uppmanar han andra att ta hotet från fästingar på allvar.


Thomas Nyborg har alltid varit fotointresserad. Den dagen, för sex år sedan, hade han begett sig ut på en blomsteräng för att plåta blommor och insekter.

– Jag var ganska van att få fästingar på mig, och brukade plocka bort dem snabbt. Men den här gången missade jag en som hade satt sig på knät.

Blev en kraftig infektion

Först ett dygn senare upptäckte han fästingen. Bettet lämnade efter sig en liten röd prick. Över några dagar gick det till att bli en kraftig infektion, och Thomas fick uppsöka läkare.


– Första felet var att jag inte hittade fästningen i tid. Andra var att det tog för lång tid innan jag fick antibiotika


Spreds till nervsystemet

Det Thomas drabbats av är neuroborrelios, en ovanlig typ av borrelia som påverkar nervsystemet. När symtomen började visa sig jobbade Thomas som upphandlare på Swedavia.

ANNONS

– Det började med att jag fick nervryckningar på möten. Sedan kramper, som kom allt tätare. Sedan kom smärtan.

I dag har Thomas varit sjukskriven på heltid i sex år. I vänstra halvan av kroppen har han ont i huden och musklerna. På sämre dagar kan han knappt sitta, på bra dagar orkar han bara vara aktiv några timmar.

– Jag älskar naturen, fjällvandra, fiska. Det finns så mycket jag inte kan göra längre. När det gör som ondast ligger jag bara i fosterställning. Det är inte många timmar på dygnet jag känner mig okej.

Inget biter

Under åren har Thomas träffat ett 50-tal läkare på vårdcentraler och sjukhus. Han har varit inlagd fyra gånger. Ingen har kunnat bota hans tillstånd.


Därför åkte Thomas till Polen för några år sedan, för att prova en antibiotikabehandling som inte ges i Sverige.


– Jag orkade inte så länge, antibiotikan sliter så på en. Kramperna och nervryckningarna är borta, men smärtan är kvar.

Den behandling som nu finns tillgänglig för Thomas i Sverige är smärtlindring, i form av morfin.


– Men det är bara ett sätt att leva med det. Det gör inget åt själva kärnan. Det känns hopplöst, och det är svårt att acceptera att det inte finns något att göra.


Läs mer här